Even tussendoor

      1 reactie op Even tussendoor

Ik ben dezer weken met mijn teksten in de weer. Maar ik kijk uit naar het moment dat ik weer met de Islam verder kan. Om nu even wat van me te laten horen, een tussendoortje.

Kapucijnaapje maakt toevallig helemaal geen werktuig. Laat staan een vuistbijl.

Ik heb de video bekeken die Nature Video op 21 oktober jl liet zien. Daarop is duidelijk te zien dat die leuke aapjes frenetiek met flinke stenen in de weer zijn. Ze proberen ze te verbrijzelen  op of met andere stenen. Zodra ze een scherf gemaakt hebben, likken ze er aan. Als de scherf afgelikt is, gaan ze opnieuw aan de gang met een andere steen. Ze tonen geen enkele interesse in die scherven nadat ze die hebben afgelikt: het gaat ze duidelijk om de mineralen die vrij komen  op een verse scherf.

Hoe komt Joep Engels (VK 20 okt.) in godsnaam op het idee dat die aapjes stenen werktuigen aan het maken zijn? En dan maakt zo’n koppenmaker er ook nog eens vuistbijlen van!
Nota bene door kapucijn-aapjes, wier evolutie op een heel ander continent plaatsvond  en dus in geen enkele relatie staat tot onze culturele evolutie van mensaap tot mens.

Flater.

 

 

1 thought on “Even tussendoor

  1. Henk van Setten

    Helemaal mee eens Frans, ik had hier toevallig ook iets over gelezen (niet de video gezien) maar ik dacht al precies hetzelfde: onzin. Die scherven zien er toevallig een beetje uit als prehistorische bijlen, maar daarom zijn ze dat nog niet!

    De titel van een NY Times artikeltje hierover (http://www.nytimes.com/2016/10/20/science/monkeys-stone-flakes-tools.html) is dus wel heel raar: “Monkeys Can Make Stone Tools, but They Don’t Use Them”. Want juist het feit dat ze ze NIET als gereedschap gebruiken, betekent immers ook dat het dus GEEN gereedschap is…

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*