Dalai Lama

      Geen reacties op Dalai Lama

Belachelijk gewoon. Lees ik de Vrij Nederland-special “Keerpunten van 2017” (VN feb.’18) –  de Nederlandse versie van die van New York Times – met de visies van wereldleiders, denkers en wetenschappers zoals Jane Goodall, Naomi Klein en Dawkins, en kom ik bij de Dalai Lama. Nou, die boeddhist kan ik gevoeglijk overslaan. Over die bij ons als zachtaardig, geweldloos en spiritueel bekend staande gelovigen deed Olaf Tempelman in Volkskrant 8 jan,’18 een verhelderend artikel open. Hoe die boeddhisten in Birma tekeer gaan tegen de Rohingya moslims, en die van Bhutan tegen de Nepalese hindoes. De Tibetaanse geestelijke Sogyal Rinpoche, bij ons een superstar, is een boeddhistische Harvey Weinstein gebleken en  behalve hij worden nog 21 goeroe’s aangeklaagd. Niets menselijks is het boeddhisme vreemd als het op geld, macht en seks aankomt. En wat hun mediteren betreft: hun monniken houden zich daar niet mee bezig; alleen met rituelen rond verering van beelden en relikwieën. Voor een project om jongeren van drugs af te helpen via meditatie laten ze speciaal meditatieleraren uit Europa overkomen!
Kortom, die bijdrage van de Dalai Lama hoeft niet. Toch even mijn vooroordeel bevestigd zien.

De schoenen vallen me uit. Niets geen spiritueel geprevel!  Zijn bijdrage steekt uit boven die van alle anderen, in mijn ogen altans. Ik weet niet beter dan die volledig hier weer te geven.

“HOE HOUD JE JE STAANDE IN EEN WERELD DIE IS DOORGEDRAAID?

Door te bedenken dat we één zijn in ons mens-zijn. Voor ons ligt een periode van grote onzekerheid en chaos op onze planeet. Als je de wereld wilt verbeteren, moet je oog hebben voor anderen,
Wij hebben onze toekomst zelf in de hand. Ieder van ons kan iets positiefs aan de maatschappij bijdragen. Al lijkt één van de talloze personen op deze planeet misschien te nietig om van enige invloed te zijn op het verloop van de mensheid, toch zijn het onze persoonlijke inspanningen die bepalen waar het heengaat met onze samenleving.

Waar ik ook kom, ik beschouw mezelf altijd als één van de 7 miljard mensen die nu leven. We delen allemaal één fundamentele wens: we willen een gelukkig leven leiden. Dat is ook ons geboorterecht. We worden geboren zonder status, en we sterven ook zonder status. De periode daartussen moeten we met elkaar omgaan als broers en zussen, omdat we dit met elkaar gemeen hebben: een verlangen naar vrede en welbehagen.

Helaas lopen we tegen allerlei problemen aan. Waarom? Omdat emoties als egoïsme, woede en angst ons van de wijs brengen.
Een van de beste remedies tegen destructieve denkpatronen is het ontwikkelen van het  ‘liefhebben’ door te denken aan de eenheid van alle 7 miljard mensen op aarde. Als we bedenken in welke opzichten we allemaal hetzelfde zijn, zullen de barrières tussen ons vervagen.”

Mijn boekje DE MENS voor dummies  komt als geroepen, wat Tenzin Gyatso, de 14de Dalai Lama betreft. De enige rol die hij nog voor zichzelf weggelegd ziet (hij is maar 2 jaar jonger dan ik) is die ik met hem deel: één van de 7 miljard mensen op deze planeet zijn die mede bepalen waar het heengaat met de mensheid. Ik beschouw hem niet langer als boeddhist.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*